Ricottás pogácsa

Eredeti recept innen. Amcsi, de nagyon jó. Vért izzadtam mire grammra váltottam a mennyiségeket.

Kell hozzá:

  • 200g liszt
  • 1 tk só
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 tk nagy szemű bors
  • 110g hideg vaj
  • 250g ricotta (ha nagyon nedves, akkor leszűrni)
  • 1 tojás
  • Tejszín a tetejét megkenni
  • Nagy szemű só és bors a tetejére


Hogyan?

  • A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverésesen).
  • Összekeverem egy nagy tálban a száraz hozzávalókat
  • Hozzáadom a felkockázott hideg vajat és az ujjaimmal összecsipkedem, mintha quiche tésztát készítenék.
  • Egy kis tálban összekeverem a tojást a ricottával
  • A nagy tálba öntöm a nedves hozzávalókat és gyúrom amíg nyújtható tésztát kapok. Esélyes, hogy több liszt kell hozzá.
  • 1/2-1 cm vékonyra, téglalap alakúra nyújtom.
  • Kettéhajtom, 90 fokkal elfordítom aztán megint kinyújtom. És így tovább, ezt 4-szer megismétlem.
  • Végül kiszabom a pogácsákat (pl kis borospohárral), és egy sütőpapírral kibélelt tepsire rendezem őket. Lehet sűrűn, a körfogatuk nem változik.
  • A pogácsák tetejét megkenem tejszínnel, és megszórom sóval, borssal.
  • Sütőbe rakom 10-15 percre.
  • Rácson hűtöm. Voilà.

Leave a comment