Eredeti recept innen. Amcsi, de nagyon jó. Vért izzadtam mire grammra váltottam a mennyiségeket.
Kell hozzá:
- 200g liszt
- 1 tk só
- 2 tk sütőpor
- 1/2 tk nagy szemű bors
- 110g hideg vaj
- 250g ricotta (ha nagyon nedves, akkor leszűrni)
- 1 tojás
- Tejszín a tetejét megkenni
- Nagy szemű só és bors a tetejére
Hogyan?
- A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverésesen).
- Összekeverem egy nagy tálban a száraz hozzávalókat
- Hozzáadom a felkockázott hideg vajat és az ujjaimmal összecsipkedem, mintha quiche tésztát készítenék.
- Egy kis tálban összekeverem a tojást a ricottával
- A nagy tálba öntöm a nedves hozzávalókat és gyúrom amíg nyújtható tésztát kapok. Esélyes, hogy több liszt kell hozzá.
- 1/2-1 cm vékonyra, téglalap alakúra nyújtom.
- Kettéhajtom, 90 fokkal elfordítom aztán megint kinyújtom. És így tovább, ezt 4-szer megismétlem.
- Végül kiszabom a pogácsákat (pl kis borospohárral), és egy sütőpapírral kibélelt tepsire rendezem őket. Lehet sűrűn, a körfogatuk nem változik.
- A pogácsák tetejét megkenem tejszínnel, és megszórom sóval, borssal.
- Sütőbe rakom 10-15 percre.
- Rácson hűtöm. Voilà.